Jan Schoonhoven – Beambte 18977

Een film van Sherman De Jesus

De legendarische kunstenaar uit Delft Jan Schoonhoven (1914 – 1994) werd bij zijn leven al vergeleken met Vermeer en Mondriaan. Zijn mysterieuze, witte reliëfs gemaakt van karton en papier marché worden nu voor tonnen geveild in Sotheby’s en Christie’s. Jan Schoonhoven zelf leefde als een sobere en bescheiden PTT ambtenaar.

Wie was deze man die zich in het openbaar spontaan naakt liet beschilderen door de wereldberoemde Japanse kunstenares Yayoi Kusama, om de volgende dag weer bedaard op tijd op kantoor te verschijnen?

In 1967 wordt hij bekroond op de Biënnale van Sao Paulo en is daarmee in één klap internationaal bekend. Hij wordt sindsdien beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de 20ste eeuw, en is van invloed voor een geheel nieuwe generatie.
Tijdens de research ontdekken de filmmakers dat één van de belangrijkste werken van Jan Schoonhoven is verdwenen uit het postkantoor in Delft. In de film gaat zijn vriend, kunstenaar Jan Henderikse op zoek naar dit verloren gewaande werk. Gaandeweg ontstaat er een beeld van Schoonhoven’s leven, zijn raadselachtige persoonlijkheid en de betekenis van zijn werk.

Jan Schoonhoven beschouwde gotische kerken en zijn geboortestad Delft als zijn grote inspiratiebronnen. Hij was ook diep onder de indruk van de imposante kathedralen van Chartres, Parijs en Keulen. Begin jaren zestig vormde Schoonhoven samen met Armando, Jan Henderikse en Henk Peeters de ‘Nul-groep’ die zich keerde tegen de spontaniteit, het persoonlijke en de gevoelsexpressie in de kunst.

Regie: Sherman De Jesus
Jaar: 2005
Duur: 53 min
Taal: Nederlands, Duits en Engels
Ondertiteling: Nederlands en Engels

Wat anderen zeggen…

“Ademloos gekeken naar een prachtige documentaire.”

- Robert Smit -

Galerie

© 2024 Memphis Film & Television - Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, Nederland - Tel. +31 (0)30-2332023 - info@memphisfilm.net - Website door Four Feathers