Officieel selectie DOKU.ARTS Berlin
Officieel selectie Nederlands Film Festival 2019
Officieel selectie DOKU.ARTS Berlin
Officieel selectie Nederlands Film Festival 2019

Het Voorval – Armando en de Mythe

Je leven wordt gevormd door wat er in je jeugd gebeurt, aldus kunstenaar Armando. Zijn jeugd staat in het teken van één, allesbepalend voorval: tijdens de Tweede Wereldoorlog doodt een jongen in het bos een Duitse soldaat. Het verhaal komt in Armando’s werk in vele vormen terug; een noodlottig treffen, een slachtoffer die dader wordt, een schuldig bos dat alles zag maar zwijgt. Was Armando betrokken bij de noodlottige gebeurtenis of heeft hij een tragedie van mythologische proporties bedacht? Filmmakers Sjors Swierstra en Roelof Jan Minneboo gaan op zoek naar antwoorden.

Het begint aan de rand van een bos. Een jongen van een jaar of 15 trotseert de spertijd. Een Duitse soldaat houdt hem staande en voert hem mee naar Kamp Amersfoort. De jongen doet of hij struikelt en steekt de soldaat neer. De soldaat sterft, de jongen vlucht. Dit voorval, Hét Voorval, speelt een essentiële rol in het werk van schilder, schrijver, dichter, beeldhouwer, violist en theatermaker Armando. In interviews begint hij regelmatig zelf over het voorval, maar als er wordt doorgevraagd weert hij af. Dus blijven er vragen: was hij er zelf bij betrokken of heeft hij een universele tragedie bedacht, een eigen mythe, die als rode draad door zijn omvangrijke oeuvre loopt?

Regie: Sjors Swierstra, Roelof Jan Minneboo
Jaar: 2018
Duur: 67 min
Taal: Nederlands
Ondertiteling: Engels

Wat anderen zeggen…

“Slim gemaakte documentaire.”

- Volkskrant -

“Een fascinerend portret van een al even fascinerende en ook mysterieuze man”

- Digitale Kunstkrant -

© 2024 Memphis Film & Television - Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, Nederland - Tel. +31 (0)30-2332023 - info@memphisfilm.net - Website door Four Feathers